Kuunnellen, kohdaten, keskustellen
|
Lue näyte oppaasta:
Ei ristiriitaa ilman tunteita Riitoihin liittyy paljon tunteita: loukkaantumisia, pahaa mieltä, vihaa, pelkoa, kateutta, häpeää, kostonhalua… Tunteet voivat olla niin syviä, että ne estävät ristiriitojen käsittelyn. Esimerkiksi loukkaantunut ihminen vetäytyy, koska hänen on mahdotonta käsitellä asiaa. Tunteet voimistuvat nopeasti, esimerkiksi suuttumus äityy vihaksi. Vihan tunne herättää helposti halun kostaa. Varsinkin silloin kun ihminen kokee itseensä kohdistuvaa uhkaa, tunteet muuttuvat aggressiivisiksi jopa rauhallisena tunnetussa ihmisessä. Voimakkaitakaan tunteita ei kannata pelästyä. Ristiriitojen käsittely ei onnistu, jos tunteita ei kohdata. Ihmisen on tultava kuulluksi myös tunteiden tasolla. Kun ihminen purkaa ja käsittelee tunteitaan, tunteet lievenevät. Psyykkinen tasapaino palautuu. Koston halu häviää. Ihminen löytää uusia toimintavaihtoehtoja, Tunteiden kohtaaminen Tunteiden kohtaaminen on rankkaa ja moni kuulija kokeekin avuttomuutta tunteiden edessä. Toisen ihmisen tunnetilaa voi olla vaikeaa ymmärtää. Esimerkiksi miksi joku loukkaantui, kun keskustelu omissa korvissa kuulosti neutraalilta. Näennäisen sopuisuuden ja korrektin keskustelun takana saattaa kuitenkin olla kätkettyä aggressiivisuutta. Aggressio ja loukkaus voidaan myös verhota huumoriin. Ihmisen mieli on hidas muuttamaan tunneviritystään. Jos ihminen ei saa purkaa tunteitaan, tunteet jäävät kehimään ja kiehumaan ihmisen mieleen. Ihminen jää tunnetilansa vangiksi kuvittelemaan pahimpia vaihtoehtoja ja tulkitsemaan kaiken negatiivisesti. Tunteiden kohtaaminen kannattaa Kun ihminen saa tilan ilmaista tunteitaan, hän voi päästä tunteita herättävien tapahtumien yli ja eteenpäin. Ihminen voi laskea aseensa, tunteet laantuvat. Jo tunteesta kertominen laimentaa tunnetta. Kun tunnetila tulee jaetuksi toisen ihmisen kanssa, ihmisen ei tarvitse kantaa vaikeata asiaa enää yksin. Puhumalla ääneen ihminen kykenee käsittelemään tunnetilaansa. Kun ihminen saa sanojen avulla välimatkaa ongelmiinsa ja tunteisiinsa, epämääräinen tunnetila jäsentyy ja ajatukset selkiytyvät. Tunteiden salliminen ja niiden läpinäkyväksi tekeminen vahvistavat ihmisen turvallisuuden tunnetta. Ihminen kokee, että hän voi olla kokonaisena, kaikkine tunteineen läsnä. Luottamus lisääntyy. Riitoihin liittyvien tunteiden kohtaaminen ja käsittely on rankkaa kaikille. Onneksi tunteiden kohtaamis- ja käsittelytaitojaan voi tietoisesti kehittää. Tunteiden kohtaamisen taito Kuuntele
Kosketa tunnetta Kun ihminen tuntee syviä tunteita, esim. loukkaantumista, katkeruutta tai vihaa, pelkkä ihmisen kuunteleminen ei aina riitä. Voimakkaissa tunnetiloissa ihminen kannattaa kohdata koskettamalla hänen tunnettaan. Koskettaminen tapahtuu seuraavasti:
Huomaa, että muoto on ”häntä”, ei ”hänet”. Ihminen ei odota, että ymmärrät hänet kokonaan. Ymmärtämisellä luot vahvan yhteyden toiseen ihmiseen. Auta ihmistä tunnistamaan ja käsittelemään tunteitansa Ihminen jää ristiriidoissa helposti tunteidensa kanssa jumiin. Tunne hiertää mieltä, mutta ihminen ei tunnista, mikä tunne oikeasti on. Kun tunnettaan ei tiedosta, ei sitä pysty ilmaisemaan – ei itselle eikä muille. Tunne jatkaa kiehumistaan. Tavallista on myös, että ihminen ei näe yhteyttä tunteidensa ja tapahtuneiden asioiden tai toimintansa välillä. Ihminen ei esimerkiksi oivalla, että hän on vihainen jollekulle siksi, että hän tunsi kateutta jossakin tilanteessa toista kohtaan. Kiukkunsa syyksi ihminen kuvittelee aivan muita asioita. Tunteet lamauttavat ihmisen toimintakyvyn. Esimerkiksi loukkaantunut ihminen ei kykene puhumaan loukkaajansa kanssa. Hän kieltäytyy henkisesti riidan selvittämisestä. Ihminen vetäytyy, alkaa kiukutella tai mököttää. Toiminnallaan ihminen haluaa osoittaa loukkaajalleen olevansa loukkaantunut. Jos loukkaaminen ei ole ollut tahallista, ei loukkaaja kykene loukatun lähettämiä piiloviestejä tunnistamaan. Hän jatkaa loukkaavaa käyttäytymistään, mikä taas vahvistaa loukatun ajatuksia ja tunteita. Kysele tunteista ja tuntemuksista
Aina et tarvitse sanaa ”tuntea”. Moni ihminen kertoo tunteistaan, kun kysyt
Omien tunteiden tunnistaminen voi olla ristiriitatilanteissa yllättävän vaikeaa. Erityisen hankalaa se on tilanteissa, joissa tunteet heräävät toisten ihmisten epäsuorasta käyttäytymisestä. Esimerkiksi kukaan ei sano ihmiselle mitään loukkaavaa, mutta hänet jätetään täysin huomiotta. Auta nimeämään tunnetta Tunne jäsentyy helpommin työstettäväksi, kun sille antaa nimen. Kun tunne saa hahmon eli nimen, ihminen alkaa ymmärtää tunnettaan. Ihmisen olotila helpottuu. Jos ihminen vielä lausuu tunteensa ääneen, se entisestään helpottaa hänen oloaan. Puheessa tunnetila saa sanallisen muodon, minkä seurauksena tunne ulkoistuu ja etääntyy.
Auta tutkimaan tunteen ja toiminnan yhteyttä Tunteen ja toiminnan yhteys aukeaa, kun kyselet tunteita herättävistä tapahtumista. Voit haastaa ihmistä pohtimaan omaa osuuttansa tapahtumissa.
Voit myös auttaa ihmistä tunnistamaan, miten hän reagoi erilaisissa tunnetiloissa. Esimerkiksi
Auta miettimään tarvetta tunteen takana Auta ihmistä pohtimaan, mitä hän olisi tarvinnut tai toivonut tunteita herättävässä tilanteessa. Mitä ihminen jäi paitsi asiassa tai tilanteessa, joka synnytti tunteen? Kun ihminen tiedostaa omia tarpeitaan, pystyy hän ilmaisemaan tarpeitansa muillekin.
Voit hienotunteisesti kertoa, mitä itse arvelet ihmisen kaivanneen tai halunneen. Puhuja kokee, että ymmärrät häntä. Varo tekemästä liian pitkälle vietyjä omia tulkintoja ihmisen tarpeesta. Kysele ja käytä puhujan omia sanoja mahdollisimman paljon.
Auta kääntämään tunnetta toiveeksi ja toiminnaksi Kysele ihmiseltä, mitä hän nyt odottaa ja toivoo. Kun odotukset ja toiveet hahmottuvat, tunteet laimenevat ja niitä voi ilmaista muillekin. Voit myös haastaa ihmistä miettimään, mitä hän voi itse tehdä vaikuttaakseen tunteisiinsa.
Haluatko lukea oppaan kokonaan? |