”Seurasin Twitterissä keskustelua, jossa isät ja äidit valittivat, miten haastava elämänvaihe ruuhkavuodet on”, kertoo Suvi-Anne Siimes (Me Naiset 3.9.2017). ”Vastasin keskusteluun, että eikö ole ihanaa olla niin monipuolisesti tarpeellinen."
Mainio tarina kielen voimasta. Kahdella sanalla ruuhkavuodet saivat uuden merkityksen.
Tässä uudelleen sanoitus työelämästä: Eräs yhdysvaltalainen yritys muutti työntekijöittensä tittelit. It-tukihenkilöstä tehtiin nero, asiakaspalvelijasta iloisuussankari. Näin saatiin varmasti hymy asiakkaiden suupieliin. Samalla muistutettiin titteleiden haltijoita mukavalla tavalla työn perimmäisestä tarkoituksesta.
Työelämän kehittäjä Riitta Hyppänen pohti blogissaan, miten tärkeitä sanavalinnat ovat johtamisessa ja työkulttuurin luomisessa. Esimerkkinä Riitta käytti ilmausta epämukavuusalueelle meneminen. Kun sanontaa pysähtyy miettimään, oivaltaa, että epämukavuudesta puhuminen luo enemmän fiilistä uudistumisen vaikeudesta ja epämiellyttävyydestä kuin rohkaisee oppimaan uutta.
Some-yhteisö kehitti hetkessä epämukavuusalueelle uusia, osuvampia ilmaisuja: osaamisalue, oppimismatka, oppimispolku, kokeilualue, uskallusalue, innostusvyöhyke, uteliaisuusalue, oman mukavuusalueen laajentaminen.
Otetaan vielä yksi esimerkki: Jos palaverissa sanotaan, että ajatellaanpa nyt kaikki tässä hetki out of the box, niin rupeaako uusia raikkaita ideoita laatikoista lentelemään? Ainakin itselleni käy tasan päinvastoin. Boxini kutistuu rusinan kokoiseksi, yhtään innovatiivista ideaa ei singahda ulos.
Sanat välittävät paitsi merkityksiä, myös tunteita. Sanat innostavat tai masentavat, komentelevat tai kannustavat. Siksi sanansa kannattaa valita harkiten.
Pari vinkkiä:
Käytä sanoja, jotka muut ymmärtävät suunnilleen samalla tavalla kuin sinä itse. Koskaan merkitys ei ole jokaisen päässä justiinsa sama, mutta tavoittele yhteistä ymmärrystä. Hyvä keino tarkistaa muiden tajuntaa on kysyä, mitä ajatuksia herää, mitä kysymyksiä liikkuu kenenkin päässä.
Käytä sanoja, jotka kannustavat, innostavat, oivalluttavat, motivoivat ja inspiroivat. Luo sanavalinnoillasi yhteishenkeä, toiveikkuutta, myönteistä tunnelmaa.
Jos ohjeet tuntuvat liian yleisiltä, niin palataan out of the box -ajatteluun. Miltä tuntuisi sama asia suomen kielellä arkisesti näin: ajatusten yhdessä pallottelu? Entä ajatteluloikka? Tai vähän kuvallisemmin: heittäytyminen tai hyppääminen tilaan, jossa edes taivas ei ole rajana kaikkien ideoille ja ajatuksille?
Keksit varmasti boxissasi oman sanoituksen. Kerro se täällä muillekin.